Senderisme, excursionisme i/o muntanyisme  Pels voltants de la roureda d'Orgi (Nafarroa)

Descripció de l'itinerari
Enviada per Carles López Carles López
Vegades que s'ha obert la ruta: 6485
Vegades que s'ha descarregat el track: 2527
L'espai "Rouredes d'Ultzama-Basaburua" inclou l'Àrea Natural Recreativa del Bosc d'Orgi, una roureda de 80 Ha.
Aquest ampli vall recorregut pels rius Ultzama i Arkil (vall d'Ultzama) i el riu Basaburua (vall de Basaburua) es caracteritza per tenir zones baixes amb "campiñas" i rouredes de roure pedunculado. Els vessants estan cobertes amb melojar i fageda.

Senzill itinerari circular pel Consorci de Plazaola entre 4 localitats de la vall de l'Ultzama: Lizaso, Gorrontz, Olano i Gelbentzu que desemboca en la roureda d'Orgi. El punt de sortida i arribada el tenim en el mateix pàrquing de l'àrea interpretativa de la Roureda d'Orgi (De pagament)
r2071.jpg r2072.jpg r2073.jpg r2074.jpg r2075.jpg r2076.jpg r2077.jpg r2078.jpg r2079.jpg r2080.jpg r2081.jpg r2082.jpg r2083.jpg r2084.jpg r2085.jpg r2086.jpg

Aparcarem a l'àrea recreativa de Orgi i tornarem a la carretera d'accés, la creuarem i agafarem el camí que es dirigeix directe, entre prats tanques, cap al poble de Lizaso. En aquesta localitat uns senyals ens orientaran cap a l'esquerra (el nostre sender SL 304) i a la dreta quedarà el sender local Amati. Travessarem la localitat fins a creuar de nou la carretera, on a mà dreta surt un camí que passa al costat d'un minigolf (dreta) i una granja (esquerra), i descriu una corba per ascendir fins el poble de Gorrontz. Seguirem per camí asfaltat fins al veí poble d'Olano, on el ciment es converteix bruscament en camí.

Seguirem aquest camí i en un encreuament les marques ens convidaran a prendre un sender paral·lel per un bonic bosc, veient contínuament el camí que hem deixat al costat. Passarem al costat d'un gran roure mort i seguirem pel tram més bonic i ombrívol. Travessarem un parell de rierols estacionals fins saltar la tanca del límit municipal de Gelbentzu, ja en la veïna vall d'Odieta. Entrarem en aquest poble al costat del safareig i font per un breu tram de carretera.

De seguida girarem a l'esquerra cap a l'església, on un panell ens informa de la xarxa de senders marcats (no homologats) de la vall d'Odieta. Continuarem recte sense desviar-nos i deixarem el petit cementiri a la dreta. A l'alçada d'una gran nau, sense arribar-hi, baixarem la costa pel camí de terra que marxa paral·lel a un prat tancat. Tram modificat després de crear el sender local. Creuarem una tanca i donarem una estranya volta a un prat filat que ens impedirà caminar al costat del riu Arkil (com figura en els mapes del Consorci). Finalment desembocarem en el camí anterior en una cruïlla i marxarem un tram al costat del petit riu i paral·lel a un gran prat. Superarem dos grans granges de vaques i acabarem arribant a la carretera de la vall.

Seguirem 300 m per la carretera fins a l'alçada dels cartells de la Roureda d'Orgi, on neix un camí a la dreta que ens condueix, ja sense desviaments, al pàrquing inicial d'aquesta àrea recreativa.

NOTA: El recorregut original marxa pel camí més ample de la Roureda on està prohibit el trànsit rodat. Però, val la pena endinsar-se pel bosc i seguir pels petits senders interpretatius del propi bosc que desemboquen a la mateixa entrada de l'inici.

Punt de sortida Àrea recretatica d'Orgi
Accés al punt de sortida Des de Pamplona per la N-121 A fins la sortida que indica Ostiz/Lizaso/Ordieta/Utzama i seguir per la N-411 fins Orgi.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte:
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 582 m m
Desnivell positiu: + 293 m
Durada: 2 h
Distància recorreguda: 8,700 mts
Cartografia i bibliografia:
Època aconsellable: Tot l'any
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.