Entrenem amb el Genís Zapater Bargues (Pujada a la Mola des de la font de la Tartana)

31 de març de 2011
L'entrevista Aquest entrenament l'hem fet amb el Genís Zapater. El Genís té 19 anys i ja acumula nombroses victòries en curses importants. El Genís es dedica principalment a les curses de muntanya, tant corrent com amb esquís. Enguany ha participat amb l'equip espanyol, dins de la categoria júnior, en els campionats del món d'esquí de muntanya que s'han celebrat a Claut, Itàlia. També ha disputat les proves de la Copa del Món.

Relacionat amb la muntanya què és el que més fas en aquests moments?
Actualment estudio en el Centre d'Alt Rendiment de Font Romeu on m'és possible combinar els estudis i l'entrenament. Durant la temporada d'hivern, si les condicions són adients, podem sortir a fer esquí de muntanya cada dia. En aquest mateix centre hi han estudiat corredors d'elit com el Kilian Jornet, la Mireia Miró o el Marc Pinsach.

Què significa per a tu la competició?
Per a mi les curses són alguna cosa més que competir. Són una manera de viure, ja que quan estàs en l'època de competició les curses et manen i dirigeixen la teva vida. T'organitzes els dies en funció del tipus de cursa que ha de venir: entrenes dos cops al dia o només un, et prives o et permets fer quelcom. Per exemple, si la cursa que ve és de la Copa Catalana seràs més permissiu amb el menjar o el dormir, que no pas si és de la Copa del Món, on seràs super restrictiu i primmirat amb tot. Les competicions gairebé et gestionen i t'organitzen la vida i això m'encanta!

Si els resultats no m'acompanyen, la frustració és important. Les victòries em fan sentir realitzat, ja que he posat l'esport com a centre d'interès de la meva vida, per davant de moltes altres coses.

Però a la muntanya s'hi pot anar de moltes maneres, per què fer-ho corrent?
Això depèn de cadascú i de la seva forma de ser. També està lligat a l'edat i el moment que visc. Penso que és també pel gran esperit competitiu que tinc, ell m'empeny a sortir a la muntanya ràpid, amb afany de menjar-me el món. De la mateixa manera com també condueixo ràpid, menjo ràpid... Ho faig tot "a la idea", que diria el meu pare.

A part de l'esquí de muntanya i les curses, hi ha més coses?
A part de l'esquí de muntanya m'agrada molt practicar l'escalada i l'alpinisme, interès que comparteixo amb la resta de la meva família. A més, porto quatre anys amb la meva xicota i és el pur i clar antagonisme del Genís Zapater. Ella és el mar a la meva muntanya, la tranquil·litat i parsimònia als meus nervis i anades d'olla, el perfeccionisme a la meva apatia, la bona imatge a la meva deixadesa, la bona olor a la pudor... Considero que la meva família s'expandeix molt més enllà que els purament Zapater-Bargues-Flotats. Són els de SCC, en Miguelez, Palo's, Rocia's, Burgues, Roca's...

El teu somni de futur?
En aquests moments penso que m'agradaria ser professional de la muntanya i guanyar-m'hi la vida.
Comentaris i/o paraules amables
Enviat per Irene
És clar que sí! Gent de Matadepera, gent forta!
Enviat per Albert Pérez Monfort
Genís amb l'empenta que tens segur que ben aviat estaràs a dalt de tot. Ànims i endavant les atxes!
L'entrenament
L'entrenament l'hem fet a Sant Llorenç del Munt, espai on el Genís ha crescut. Per a la gent de Matadepera Sant Llorenç és com el patí de casa. Un espai lúdic d'alt interès on pots gaudir de la natura i l'esport a prop de casa.

El recorregut de l'entrenament s'ha basat en la ruta "Pujada a la Mola des de Can Solà del Racó", però amb algunes variants. A aquesta zona durant el cap de setmana hi ha molta gent, però de dilluns a divendres és força tranquil·la.

En total hem fet uns 13 quilòmetres i uns 650 metres de desnivell.

M'he sentit super còmode amb aquest entrenament i, al contrari al que pensava, hem anat a un ritme que m'ha permès gaudir del moment. Per sort meva el Genís aquell mateix matí havia fet 160 quilometres en bicicleta i no l'havia de frenar!
Punts marcats a l'itinerari
Masia de la Tartrana
Font de la Tartana
La Mola i Monestir de Sant Llorenç del Munt (1.104 m)
Can Torres