Notícies

Kilian Jornet i Mireia Miró es fan amb el Campionat d'Espanya de Cronoescalada a la Tercera Vertical Ski-Pallars

Enviada per administrador el 17/Des/2011 - 22:19

Imatge 0 per Kilian Jornet i Mireia Miró es fan amb el Campionat d'Espanya de Cronoescalada a la Tercera Vertical Ski-Pallars
Marc Pinsach obté la segona posició i cada dia està més a prop de l'actual campió del món, Kilian Jornet.

La mala climatologia ha complicat la prova amb una temperatura de fins a 9º sota zero i vents de fins a 50 km/h

Aquest dissabte a l'estació d'esquí Port Ainé s'ha disputat la III Vertical Ski-Pallars, prova que fins l'any passat s'anomenava Cronoespot.

Aquesta cursa d'esquí de muntanya s'havia de portar a terme a l'estació d'Espot, però la manca de neu va obligar a canviar-la d'emplaçament, per fer-la a l'estació d'esquí de Port Ainé.

La prova, puntuable per a la Copa d'Espanya de Cronoescalada i per a la Copa Feec de Cronoescalada, ha consistit en pujar des de la base de l'estació, a 1.975 metres d'alçada, fins al seu punt més elevat a 2.440 metres. En total 2,6 quilòmetres de recorregut i 480 metres de desnivell positiu.

Puntuals a la cita, més de 200 esquiadors, entre ells alguns dels millors esquiadors del món, prenien la sortida d'aquesta primera gran cita de la temporada. La sortida va ser en massa i en dos grups: primer les participants en la categoria femenina, i 10 minuts després, els esquiadors masculins. Les males condicions meteorològiques amb neu, fred i vent han endurit la cursa. Els corredors ham hagut de compatir a 9º sota zero, amb una temperatura de sensació de 21º negatius i vents de més de 50 km/h.

Al final la victòria ha estat per a Kilian Jornet, amb un temps de 19 minuts i 30 segons. En noies la guanyadora ha estat la Mireia Miró, amb un temps de 23 minuts i 38 segons, que revalida el títol per quarta vegada consecutiva. En segona posició ha arribat Marc Pinsach i a continuació ho ha fet Miguel Caballero.

El dones el podi l'han completat Marta Riba, en segona posició, i Maria Fargues, en tercera.

La primera classificada 23 ha estat la Naila Jornet, seguida de la Katty i la de la Núria Tomas. En homes el guanyador han estat Marc Pinsach, seguit de Nil Cardona i Ignacio Andrés.

El podi femení de la categoria júnior l'han format la Marta García, l'Inka Bellés i l'Ares Izard. En homes ha estat format per l'Oriol Cardona, l'Alvaro Sumozas i el Joan Reyné.

En cadets les primeres posicions han estat per a Laura Balet, Laura Gorina i Amaia Martin. En nois, Aleix Domenech, Manuel Picon i Iñigo Martínez de Albornoz.

Des de bon començament el Kilian Jornet, actual campió de la Copa del Món i del Mundial d'esquí de muntanya, ha volgut marcar un ritme molt alt. "He sortit ràpid, apunta Kilian, encara que no havia fet encara intensitat, per mirar de trencar la cursa des d'un inici i evitar d'aquesta manera les sorpreses en l'última part de la prova". La tàctica li ha servit a Kilian per distanciar-se de gairebé tots els seus rivals, però no de Marc Pinsach. L'actual campió del món i d'Espanya sub-23 s'ha mantingut enganxat a Kilian amb la mateixa intensitat que les pells de foca feien el mateix als esquís Ultimate de Kilian, fins que Jornet ha aconseguit deixar enrere, imposar el seu ritme i anar directe cap a la victòria. Un cop deixat enrere a Marc Pinsach, Kilian Jornet ha anat regulant fins arribar als metres finals, on com anècdota curiosa podem dir que ha arribat al mateix temps que la seva germana Naila, que participava en la cursa de fèmines, que havien sortit amb anterioritat. Kilian i Naila han entrat en meta agafats de la mà i somrients, en una imatge que queda per al record. Superada la línia d'arribada, l'atleta d'Atomic comentava satisfet pel seu rendiment que "les sensacions són bones. Estic molt content per la victòria i aquesta em dóna moral per a les pròximes proves, i és un senyal que estic treballant bé”.

La Mireia Miró ens comenta “Em trobo en un principi de temporada un mica estrany, ja que no acabo d'estar del tot recuperada d'una lesió al genoll que vaig tenir el mes de setembre. Aquests dies he hagut de tornar a parar i tractar el problema d'arrel, així que el nivell de preparació no és el més ideal, lluny encara del meu millor estat de forma tant físic com psicològic. El Campionat d'Espanya m'ha servit per tornar a agafar confiança.”
La Mireia té com a objectiu següent la Copa del Món a Andorra els dies 21 i 22 de gener. A partir d'aquest moment tindrà curses cada cap de setmana fins al final d'abril.

Cal destacar la bona actuació de Marc Pinsach amb aquesta segona posició, per darrere de l’actual campió del món Kilian Jornet. Els dos han protagonitzat una gran duel en la primera meitat de la cursa. “Hem sortit molt forts, però el vent i el ritme d’en Kilian m’han tret de to” comentava en Marc. “A partir d’aquest moment, els seus esforços s’han centrat en controlar Miguel Caballero, que ha completat el podi.”. La propera cursa per en Marc serà a Àustria, el proper 13 de gener, on es tornarà a enfrontar al Kilian en un altre gran repte. Després el calendari no deixarà temps pel repòs.

Fotos: Toni Grases (www.photoset.es)