Notícies

Kilian Jornet i Laetitia Roux s'imposen a Andorra a les dues primeres proves de la Copa del Món

Enviada per administrador el 22/Gen/2012 - 23:15

Imatge 0 per Kilian Jornet i Laetitia Roux s'imposen a Andorra a les dues primeres proves de la Copa del Món
Marc Pinsach recupera la confiança en la Copa del Món

Mireia Miró s'ha de conformar en una segona posició amb una Laetitia que ha demostrat estar en molt bona forma

El millor de l'esquí de muntanya s'ha reunit aquest cap de setmana a Andorra en dues jornades amb una meteorologia esplèndida, però amb neu dura i a trams gelada.

Tant a la Vertical Race de dissabte a Arinsal con a la prova individual de diumenge a Ordino el Kilian i la Laetitia s'han fet amb la victòria. Tot i el clar domini del català i la francesa, els principals reis de la festa han estat els components de l'equip italià, que ha aconseguit situar molts esquiadors en els llocs d'honor. També cal destacar el segon lloc de la Mireia Miró a les dues proves.

La Mireia s'ha trobat amb una Laetitia que ha demostrat estar molt en forma des del començament fins al final de les curses. Segons la mateixa Mireia comenta les sensacions de dissabte no van ser massa bones i li va tocar patir una mica, sobretot a partir de la meitat de la cursa. Avui, afortunadament, tot i també haver quedat en segona posició, les sensacions han millorat i ha pogut gaudir de la cursa en un recorregut molt tècnic i dinàmic.

La prova de dissabte va consistir en una cronoescalada de 950 metres de desnivell per a la categoria sènior masculina i de 580 metres per a la categoria femenina, que es feien íntegrament per pistes de l'estació d'esquí d'Arinsal. Tots els espectadors han pogut seguir-ne el desenllaç gràcies als telecadires i el telefèric de l'estació.

Kilian Jornet va començar ahir la Copa del Món amb victòria a Arinsal i amb certa comoditat, la qual cosa és un molt bon senyal. Per ser la primera prova, moltes són les incògnites entre els participants, sobre tot entre els candidats a la victòria i, com diu el Kilian, “l'ambient es podia tallar amb un ganivet”. Davant del dubte de com seria el comportament dels seus rivals el Kilian ho tenia clar: “no volia sorpreses i he atacat només sortir. No me la volia jugar, i volia marcar diferències ràpidament”. Després d'aquesta tirada s'ha format un grupet capdavanter d'uns 25 corredors, el qual s'ha trencat a la part superior del recorregut, i a partir d'aquest punt el Kilian ha forçat encara més el ritme per creuar primer la línia d'arribada. Després de la cursa l'atleta d'Atomic comentava que estava content, tot i que només es tracta de l'inici de la Copa del Món i que la temporada tot just acabava de començar i que encara queda molt. El Kilian ha manifestat que malgrat ser l'home a batre no ha notat una pressió especial, ja que “aquí ens coneixem tots. Som 15 els que podem guanyar i tens la pressió que tu mateix et poses”. Això no treu que les curses de la Copa del Món sempre siguin complicades. “En aquestes curses tothom està molt fort, i en una cursa vertical com la d'avui has d'anar a totes des del primer moment. Són 35 minuts a fons, en els que vas al 200%, i, personalment, he acabat bastant cansat”.

En nois, després del Kilian, els millors catalans a la cronoescalada han estat el Marc Pinsach i el Marc Solà, en desena i onzena posició respectivament.

El Marc Pinsach ha recuperat les sensacions i el ritme en aquesta primera prova. L'esquiador català ha estat lluitant amb els millors al llarg de tota la pujada. De fet, excepte el guanyador Kilian Jornet, les diferències entre els corredors han estat mínimes. Amb aquest resultat en Marc torna a recuperar la confiança: “estic molt content perquè he tornat a trobar el camí”, manifestava en acabar la cursa.

El Marc Solà ens comenta que ha tingut molt bones sensacions i que ha acabat amb forces i que ha pogut fins i tot regular el ritme. Això el fa ser optimista de cara a la prova individual de l'endemà, que segons ell mateix comenta: “per les meves característiques i les del recorregut m'afavoreixen”.

Avui diumenge la cursa individual ha omplert la zona de la Coma (2.200 m) d'esquiadors de muntanya en un ambient excel·lent. En categoria masculina la prova ha consistit en cinc pujades i cinc baixades amb un desnivell positiu acumulat de 1.721 metres. En noies el traçat ha quedat reduït a quatre pujades i quatre baixades i 1.350 metres de desnivell positiu acumulat. A tot el recorregut i a la zona d'arribada hi havia força públic animant els corredors i gaudint de l'espectacle.

A la cursa individual el Kilian no amagava que l'objectiu és el d'intentar revalidar el títol de la Copa del Món, i encara que sap que serà molt difícil comentava que intentarà estar el més endavant possible, sempre intentant, especificava, “gaudir de les curses, i si es pot obtenir un bon resultat, millor”. Estil Kilian.

El temps que ha necessitat el Kilian per fer el recorregut ha estat d'1:27:02h, per davant dels italians Matteo Eydallin (1:27:27h) i Lorenzo Holzeknecht (1:27:48h). Com comentava el mateix Kilian “a la sortida s'ha vist que no hi hauria moltes diferències i que seria una cursa molt dura en la qual caldria lluitar fins al final. La sortida ha sigut molt ràpida, i al final de la primera pujada hem arribat un grup de vint corredors. A la segona pujada ens hem escapat un grup de quatre corredors, tres dels qualse italians”. El Kilian ha tingut problemes amb els grampons i com comenta “he perdut alguns metres respecte al grup d'italians, però he intentat no perdre el ritme”. Ha estat a les darreres pujades on ha aconseguit marcar les diferències. “En arribar a la quarta pujada, sabent que era llarga, ho he donat tot per intentar escapar-me, ja que Matteo és un gran esquiador i a les baixades va molt bé. M'he escapat uns metres i he pogut mantenir un avantatge fins al final. Ha estat una prova molt dura. Estic molt feliç per la victòria i això em dóna forces per a les proves vinents de la Copa del Món”, declarava l'atleta d'Atomic. “Com bé diu Pep Guardiola, el crèdit a l'esport no existeix, s'ha de guanyar cursa a cursa”, comentava el Kilian al final de la prova.

Una altra vegada, després del Kilian els millors esquiadors catalans han estat el Marc Solà i el Marc Pinsach en tretzena i catorzena posició respectivament. El Marc Pinsach s'ha quedat endarrerit en el segon grup i no ha pogut passar de la catorzena posició. En categoria Sub23 s'ha quedat a una plaça del podi. L'esquiador de Cassà ha estat molt regular al llarg de tot al cap de setmana, però és conscient que pot millorar, “tinc el deure d'entrenar dur per estar més endavant” argumentava el català. La pròxima cita serà als Campionats d'Europa. Marc avisa que “el més important és com s'acaba, i no com es comença”.

A l'arribada de la cursa les cares de satisfacció dels esquiadors ho deien tot: un recorregut esplèndid, amb una meteorologia ideal i amb un nivell organitzatiu excel·lent, què més es pot demanar?

Ara toca preparar els Europeus de Pelvoux (França), un altre dels grans objectius de la temporada, que comencen el 4 de febrer vinent.

Fotos: Mireia Miró, Marc Solà i Corremonts

Galeria d'imatges